Nyttiga kryddor

Världens nyttigaste kryddor

Kryddor sätter inte bara en härlig smak på vår mat, de är också bra för vår hälsa. Många torra kryddor innehåller mycket antioxidanter.

Läs mer

Detta mäts i ORAC per 100 gram och har en rekommenderad dagsdos på 2500 ORAC. I en artikel på expressen.se kan du läsa mer om ORAC i torra och nyttiga kryddor.

5 nyttiga och torra kryddor med mycket höga ORAC-värden

Kummin

En krydda som funnits och använts längst i Europa, men ofta har en gömd plats i kryddskåpet. Kummin är mest känd för att finnas som krydda i ostar, brännvin och bröd. Denna krydda är väldigt nyttig och bra för kolik och magknip.

Gurkmeja

Gurkmeja är känt för att vara bra mot hudproblem, inflammationer, reumatisk, ledbesvär, magbesvär och gallsten. Kryddan innehåller mycket curcumin med anti-inflammatoriska egenskaper som har en liknelse som kortison.

Kanel

Är du illamående bör kanel komma fram. Här har vi en superkrydda som är full med antioxidanter och är bakterie- och svampdödande. Två gram kanel sägs motsvara drygt ett kilo färska tomater. Kanel hjälper också till att förbättra matsmältningen och minska diarré.

Kryddnejlika

Kryddnejlika är en perfekt krydda mot infektioner i luftvägarna, hösnuva och vid hosta. Kryddnejlikan dämpar också oro och nervositet. Kryddan lugnar magen och kan användas mot kolik, gaser illamående, dålig aptit, och magsyra.

Oregano

Oregano är kryddan som är perfekt mot hosta, kikhosta och olika sorters infektioner i munnen och svalget. Kryddan har också en virusdämpande effekt och hjälper till vid dålig matsmältning.

Nyttiga kryddor att dagligen använda i din matlagning

Ingefära

Timjan

Vitlök

Koriander

Cayennepeppar